Bombaüzlet a szintetikus bőr

2018.04.12. 17:15

Az Alcantara nem új találmány, jóval több, mint egy évtizede kezdett terjedni a luxusautókban, mivel szinte minden tulajdonságában felülmúlja a bőrt, és még olcsóbb is. Mostanra azonban már nem csak a luxusautó-gyártók használják – illetve használnák.

A gyártó, az Alcantara Spa. Tulajdonképp nem talált fel semmi újat, csak a japán Toray Industries által az 1970-es években feltalált műbőrkészítési eljárást fejlesztette tovább úgy, hogy az anyagot szinte minden színben és felületi minőségben elkezdhette kínálni. Mostanra, úgy tűnik, szinte teljesen kiszorítja a bőrt a legtöbb autógyártó esetében, olyannyira, hogy állítólag már a megrendelések 20%-át kénytelen a vállalat visszadobni.

Mindez annak köszönhető, hogy a tömeggyártmányok drágább változataiban is elkezdtek Alcantarát használni. Egyrészt könnyebb, erősebb, tartósabb és jobban is lélegzik a bőrnél, másrészt nem hal meg érte élőlény, így az alkalmazása még politikailag korrektnek is mondható.

A gyártó állítólag nemrég döntött a termelés megduplázásáról is: Milánóban ennek érdekében 300 millió euróból bővítik meglevő üzemüket, hogy a későbbiekben már ne legyen szükség a rendelések visszautasítására.