Tőzsdére vinnék az Aston Martint

2018.04.14. 15:24

A legújabb pletykák szerint a brit Aston Martin is hasonló lépésre készül, mint korábban a Ferrari: nyílt részvénytársasággá alakulna, és forgalomba hozná a részvényeit valamelyik nagy nemzetközi tőzsdén.

amstand

Jelenleg még legfeljebb az előkészítési fázisnál tarthat az ügy: a Reuters értesülései szerint épp azokat a bankokat keresik, amelyek le tudnák bonyolítani a nagyszabású ügyletet. Az Aston Martin értékét ugyanis 4-5 milliárd angol fontra teszik, és ilyen értékű részvényt értékesíteni nem kis feladat. Állítólag a Deutsche Bank, a Goldman Sachs és a JPMorgan bonyolíthatja az üzletet.

A dolog érdekes része persze az, hogy a befolyó pénzzel mi lesz. Az Aston Martin legnagyobb részvényese jelenleg egy olasz befektetőcég, az Investindustrial, ezen felül több kuvaiti résztulajdonosa is van a sportkocsigyártónak. A tőzsdei bevezetés részben a jelenlegi tulajdonosoknak biztosítana lehetőséget arra, hogy viszontlássák a pénzük egy részét. Ám valószínű, hogy az összeg egy részéből fejlesztésekre is futná, például az új, Wales-ben felépíteni tervezett üzemre, és a DBX néven emlegetett terep-modell kifejlesztésére is futná belőle.

Az Aston Martin az utóbbi években számos, kifejezetten drága fejlesztést hajtott végre, egyebek közt csaknem a teljes választékot lecserélték, az üzlet pedig mostanság elég jól megy. Így az időzítés is tökéletes lehet: egy ilyen ígéretes vállalatban sokan láthatnak jó befektetést.