Csoportos pert indít Ausztria a Volkswagen ellen

2018.04.19. 15:40

Az osztrák népjóléti minisztérium és a bécsi munkavállalói kamara (Arbeiterkammer Wien) a Volkswagen elleni csoportos kereset összeállításával és benyújtásával bízta meg a VKI (Verein für Konsumenteninformation) fogyasztóvédelmi szervezetet a dízelbotrányban érintett mintegy 360 ezer osztrák autótulajdonos képviseletében. 

19056053 26b632f19bfefa25a71019d479bff16a wm

A kereset állítása szerint a dízelbotrány miatt az érintett autók minimum 20 százalékos értékvesztést szenvedtek el, illetve az emissziós értékek beállítására végzett szoftverfrissítés következtében teljesítménycsökkenésnek és a kopásnak kitett alkatrészek fokozott elhasználódásának lettek kitéve.

Az osztrák károsultak május 20-ig csatlakozhatnak a keresethez hogy részesedhessenek a kártérítésből, akkor is, ha időközben eladták a járművüket. "Az nem fordulhat elő, hogy ekkora mértékben elkövetett tudatos manipuláció következmények nélkül maradjon és a jóhiszemű osztrák fogyasztóknak le kelljen nyelniük az őket ért kárt" - fogalmaz a VKI közleménye.

Lábjegyzet: Bár Ausztria messze nem a Volkswagen legnagyobb autópiaca, a Volkswagen magasan Ausztria legnépszerűbb autógyártója. A tavalyi első hat hónap eladásait például simán eluralta az országban a Golf-Polo-Tiguan-trió.