Tüntetés az Opelnél a Peugeot ellen

2018.04.25. 14:21

Amióta a PSA Peugeot-Citroën tavaly átvette az Opel irányítását, sejthető volt, hogy agresszív költségcsökkentésbe kezdenek. Így is lett, de a cégvezetés ultimátuma közvetlenül a szakszervezetek érdekeit sérti.

opel tuntetes

A francia gyártó azt szeretné elérni, hogy az IG Metal szakszervezet által képviselt dolgozók mondjanak le a korábban kialkudott 4,3%-os béremelésükről. Ameddig ez nem történik meg, a Peugeot nem fektet új termék gyártásába az Eisenach-i üzemben, ami azt jelentené, hogy a keletnémet gyár néhány éven belül biztosan bezárna.

Ennek hatására a Peugeot éves közgyűlésével egy időben mintegy ezer Opel dolgozó tüntetett a szakszervezet felhívására. Carlos Tavares, a Peugeot csoport vezérigazgatója azonban már korábban jelezte a részvényeseknek, hogy a tárgyalások zajosak lehetnek. „Ne lepődjenek meg, ez eltart még néhány hétig, és némi zajjal jár majd, de túl kell esnünk rajta, hogy sínre tehessük a céget.” - mondta a vállalat vezetője.

Egyelőre nem látszik, hogy a szakszervezet hajlandó lenne tárgyalni, a német politikai elit pedig egyértelműen az IG Metal mellé állt, de hosszú távon a Peugeot áll nyerésre ebben a játszmában, hisz a tét az, hogy bezárják-e a gyárat Eisenachban, vagy folyhat tovább a termelés a thüringiai üzemben. És ha a PSA vezetősége ilyen döntést hoz, annak a végrehajtását legfeljebb átmenetileg lehet megakadályozni.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.