A Tesla részvényesein múlhat, maradhat-e Musk a Tesla elnöke

2018.04.28. 12:04

Korunk tán legismertebb techguruja, Elon Musk neve egyet jelent a Tesla Motorséval (Tesla, Inc.). A világ legismertebb villanyautó márkáéval, aminek nem csak társalapítója, de jelenleg vezérigazgatója és elnöke is egyben. Utóbbi címét bukhatja, ha a részvényesek is úgy akarják. 

51a7540085762a3bd649b615b8fe172f

A nagyvállalati kultúrában jellemzően a vezérigazgatói pozíció szól az operatív vezetésről, egy autógyár esetében például a különböző termelési területek megfelelő működéséről, míg a vállalti elnök általában inkább a vezetőséget, a menedzsmentet felügyeli. A Teslánál ez a két pozíció jelenleg egy, és ez ellen a gyakorlat ellen lépne fel most egy részvényes. A Muskot Tesla-elnöki pozíciójától megfosztható javaslatot egy Jing Zhao nevű részvényes nyújtotta be, aki mellesleg csupán tizenkét részvényt birtokol a vállalatból. A javaslat kifejti, hogy a gyakorlat, miszerint a cég vezérigazgatója és elnöke is egy személy hatásos lehetett ugyan a Tesla első éveiben, de időközben megváltoztak a piaci viszonyok.

Zhao javaslata potenciális összeférhetetlenséget is említ a mostani felállás, pontosabban Musk más vállalatai (Solar City, SpaceX) miatt, és kitér olyan üzletekre, mint a Solar City megvásárlásának ügye, amely után felháborodásában a Tesla egy nagyrészvényese már megpróbálta szétszedni a két vezetői pozíciót a Teslánál, de hiába.

A Tesla igazgatótanácsa nem meglepő módon azt javasolja a részvényeseknek, hogy szavazzanak Zhao javaslata ellen. Mint mondják, a vállalat eddigi sikerei nem jöhettek volna létre, ha nem Elon Musk ül az elnöki pozícióban, és ők a jelenlegi felállás folytatását szeretnék. Hogy lehet-e mégis változás a vezetésben, azaz bukhatja-e Tesla-elnöki székét Musk az a vállalat részvényeseinek éves találkozóján, június 5-én eldől. A javaslatot akkor mindenképp szavazásra bocsátják.