Mit tippelsz, hány villanyautót vettek a világ legnagyobb országában?

2018.05.01. 10:53

Oroszországot egy ideig még elkerüli a villanyautó-láz. Ezt már az ország geológiai adottságaiból megfejtené egy valamire való elemző, de hogy átlag nagyjából heti egy villanyautót vegyenek egy 146 milliós piacon, az még a józan várakozásokat is alulmúlja – gondolhatnánk, pedig ez már előrelépés. 

leaf 23p

A HVG szúrt ki érdekes számokat az orosz autópiac idei első negyedévéből; a rövid elemzés szerint a teljes oroszországi autóeladások január elejétől március végégig terjedő időszakában összesen 16 villanyautót vettek az országban. A törpék meccsét a Nissan Leaf nyerte kilenc eladással. Meglepően gyengén szerepelt a Tesla a nyugati luxusra amúgy nagyon fogékony oroszoknál: a Model X jött be másodiknak öt autóval, míg a Model S lett az utolsó, azaz harmadik kettő eladott autóval.

Az év első három hónapja hagyományosan gyenge időszak az autóeladásban. Tavaly például az ideinél is gyengébben indult az orosz villanyautó-piac, akkor mindössze 13 autó fogyott szemben a mostani 16-tal, év végére mégis összejött a 95 tisztán villanyautós eladás. Eközben a tizennégyszer kisebb lakosú Magyarországon 749 villanyautót adtak el tavaly.