Singulato: kínai csoda öngyilkos ajtókkal

2018.05.04. 16:46

Innen nézve nehéz teljesen átlátni a kínai autóipar dzsungelét, és mindig felbukkan benne egy-egy olyan márka, amelyről eddig még nem hallottunk. Ilyen a Singulato is, amelyet alig két éve kezdtek fejleszteni Pekingben.

Úgy tűnik, autófejlesztésre végtelen forrás akad Kínában: a Zhiche Auto nevű vállalkozás például két éve 600 millió dollárnak megfelelő pénzt szerzett, amiből mostanra ezt a látványos luxus-terepjárót hozták össze. A Singulato iS6 nevű gép egy kicsit szokatlan arányú, és a hátsó ajtói hátrafelé nyílnak, amihez hasonló megoldást manapság csak a Rolls-Royce alkalmaz, de egyértelműen korszerű és tágas belső teret kínál.

A sajátos arányok részben nyilván annak köszönhetők, hogy a tervezőket nemigen kötötte a hajtás szokványos helyigénye, hiszen ez a típus tisztán elektromos hajtású, eleve annak is tervezték. A mozgatását két villanymotor végzi, amelyek együttesen 350 lóerősek, és beépített akkumulátor állítólag akár 400 km megtételére is elegendő.

Az autó belsejében egyébként a kínai gyártók közt manapság igen elterjedt teljesen digitális kijelző-struktúrával találkozunk, középen egy 15,6 hüvelykes, a sofőr előtt pedig egy 12,3 hüvelykes kijelző vált ki minden műszert és kezelőszervet. Ezen kívül van még ablakra vetítő kijelző is. Ami azonban igazán meglepő, hogy a belső tér mennyire ízlésesnek és minőséginek látszik a fotók alapján – talán a sok polírozott fémfelület kelti ezt az érzést.

Az iS6-ost egyébként gyártásra szánják, az ígéretük szerint még 2020 előtt piacra kerül a végleges típus, amely elérhető lesz 5 és 7 személyes kivitelben is, és viszonylag fejlett önvezető rendszert is tartalmaz majd, állítólag 2-es szintűt, ami nagyjából a Tesla Autopilot önállósági szintjét jelenti, önálló sávkövető és előzési képességgel, de folyamatos felügyelet-igénnyel. A várható árszintről egyelőre nem beszéltek, de az autó kialakítása arra utal, hogy az első Singulato modell nem lesz épp olcsó.