Mindjárt vége lesz a néma villanyautózásnak az EU-ban

2018.05.06. 16:24

Bő egy évig vehet még teljesen néma új villanyautót, aki arra vágyik: 2019 júliusa után jönnek a hangos elektromos autók az EU-ban. 2021 után már csak hangszóróval mehet utcára, aki villanyossal jár.

IMG 1414

A nagy lendületet vett villanyautózás egyre komolyabb szabályozást igényel, ezért az egész Európai Unió területén egységes szabályozás jön az autók relatív hangtalansága miatt. 2019 júliusa az első céldátum, de akkor még csak az azután forgalomba helyezett új villanyautóknak kell tudni mesterséges zajt produkálniuk, 2021 után viszont már minden fogalomban lévő villanyautónak tudnia kell. Az autóknak úgynevezett fehér zajt kibocsátó eszközökre lesz szükségük, amely az autóban ülőknek nem lesz zavaró, a gyalogosoknak viszont figyelemfelkeltő lesz és ami még fontosabb, a fehér zaj mellett szól állítólag, hogy könnyen azonosítható a zajforrás iránya.        

Bár a szabályozásnak nyilván sokan örülnek majd a gyalogosoktól a biciklisekig, leginkább a vakok és gyengén látók miatt szükséges. Városi közlekedésben, ahol a tempó jellemzően 40 km/h alatt van, a kis szélzaj miatt a legtöbb villanyautó jelenleg szinte néma. Brit adatok szerint ezért a villanyautók 40 százalékkal nagyobb eséllyel okoznak gyalogosgázolást, egy felmérés pedig azt a nem meglepő eredményt hozta a témában, hogy a látássérültek 93 százalékának problémát okoz az elektromos autók észlelése.