Már fejlesztik a következő Opel Mokkát

2018.05.07. 11:34

Bár a Crossland X és a Grandland X bemutatása után nem gondoltuk, hogy az Opelnek sürgős lenne a Mokka utódjának elkészítése, úgy látszik, tévedtünk. A harmadik terepjáró-fazonú modell állítólag nagyobb lesz, mint volt, Peugeot alapokra építik, és két éven belül bemutatják.

mokka2sk

Az új Opelről a márka igazgatója, Michael Loscheller beszélt egy interjú során. „A Mokka utódját eredetileg a General Motorstól származó műszaki alapokra építettük volna, de ez nehéz volt, és nem készülhetett volna belőle elektromos változat... Én azonban azt mondtam erre, hogy álljunk le. A fogyasztás sem lenne jó, és a villanyosítás lehetősége sem adott.” - mondta, majd azt is elárulta, hogy a Peugeot egyik platformját használják, bár hogy melyiket, azt egyelőre nem mondta meg.

Anélkül persze, hogy az Opel vezér szerepét megkérdőjeleznénk, valószínűleg az is segített a határozott döntés meghozásában, hogy a Peugeot vezetése már korábban jelezte, nem fejlesztenek semmit a régi GM műszaki alapokra, a teljes Opel választék a PSA egységes műszaki megoldásaira épül majd. Így egyrészt nem kell majd annyi licencdíjat fizetni a General Motorsnak, másrészt hosszabb távon sokkal olcsóbbá válhat a gyártás, ha az összes Citroën, Opel és Peugeot ugyanarra a két szabvány platformra épül majd, és ugyanazt a néhány motort hordja az orrában.

A Mokka egyébként várhatóan úgy egy fél számmal nagyobb lesz – egyesek azt is tudni vélik, hogy legalább 6 centivel lesz hosszabb a tengelytávja – hogy tökéletesen illeszkedjen a Crossland X és a Grandland X közé. Ugyanakkor a gyors fejlesztés és a Peugeot alapok használata miatt több, mint valószínű, hogy ebből sem lesz összkerék-hajtású kivitel, mivel ilyen sem a CMP, sem az EMP2 padlólemezre nem építhető jelentős áttervezés nélkül.

A következő Peugeot alapú új Opel egyébként nem a Mokka-utód lesz: sokkal sürgősebb feladat az ősöreg Corsa leváltása, így az a tervek szerint már 2019-re elkészül, ha minden a tervek szerint megy.