Yagu: mini-harckocsi, határőrzésre

2018.05.07. 17:35

A Plasan nevű cég az Arctic Cat Wildcat 4X nevű nagy kvadra gyártott golyóálló felépítményt, felderítő drónnal és távirányítású gépfegyverrel, amely a határőrizet új eszköze lehet.

Elsősorban persze olyan helyen lehet szükség efféle járműre, ahol gyakoriak a fegyveres konfliktusok, de a környezet egy Hummer vagy hasonló nagy katonai terepjáró alkalmazását nem indokolja.

A Wildcat mindent tartalmaz, ami a gyors mozgáshoz kell: egy kéthengeres, 951 köbcentis motor hajtja fokozatmentes váltón keresztül mind a négy kereket, és a terepre alkalmas futómű is az alapcsomag része. A Plasan csak a kompozit-anyagokból gyártott felépítményt teszi hozzá, ez azonban elég meggyőző képességekkel rendelkezik.

Egyrészt nem olyan nehéz, hogy elrontsa a Wildcat mobilitását és terepjáró képességeit, másrészt azonban B6+ védelmi szintet nyújt, azaz gyakorlatilag minden elterjedt kézifegyver ellen elegendő a nagy teljesítményű hadipuskákig bezárólag. A járművet emellett egy kisméretű gépfegyverrel és egy felderítő drónnal is felszerelik, amelyek távirányítással működtethetők.

Nehéz megjósolni, hogy a Yagu névre hallgató szerkezet elterjedhet-e, mint a hagyományos terepjárók olcsóbban üzemeltethető alternatívája, de a Plasan nyilván erre játszik.