V600: a régimódi Aston Martin búcsúja

2018.05.09. 16:14

Ez itt a régi Aston Martin Vantage széria vége. A különkiadás neve V600, és az egyedi rendelések teljesítésével foglalkozó Q részleg munkája, amelyet csak néhány szerencsés kiválasztott kaphat meg.

A V600 nevet egyszer már használta az Aston Martin: a Virage sorozat legutolsó, 600 lóerős példányait hívták így 1998-ban, a lóerők száma alapján. Itt ugyanezért került elő a típusjelzés, csakhogy most nem a legendás, Marek-féle 5,3 literes V8-as kompresszoros változatából jön az óriási teljesítmény, hanem a Ford-fejlesztésű V12-es utolsó példányaiból. Az új V600-hoz ráadásul teljes karbon karosszéria-készlet és hétfokozatú kézi váltó jár, azaz ez a gép az igazán komoly sportkocsi-fanatikusok ízlésvilágát tükrözi.

Ilyen Aston Martin vásárló azonban valószínűleg még mindig sokkal több akad, mint ahány Vantage V600-as, ugyanis összesen 14 példányt terveznek legyártani, amiből hét lesz kupé és hét lesz vászontetős.

Az árat egyelőre nem közölték, de ez az érdeklődők számára aligha lesz érdekes kérdés, részit azért, mert egy ilyen ritkaság valószínűleg befektetésnek sem utolsó – már ha valaki elég szerencsés, hogy rátehesse a kezét egyre.