Már a Range Rovert is klónozzák

2018.05.10. 12:29

Autót másolni nem lehet észrevétlenül, ez épp a kínai autógyárak kapcsán derült ki az elmúlt években. Valakinek mindig feltűnik a hasonlóság. Ezúttal már nem is kellett a bemutatóig várni: a Zotye T800 esetében még csak a védjegy-vázlatok nyilvánosak, de ezeket látva sem kérdéses, hogy ezúttal kinek az autóját másolták le.

A T800-ast a hűtőrácsától eltekintve egy az egyben a Range Rover Sport kaptafájára készítették, épp ezért arcpirító szemtelenség, hogy jogvédelmet kértek rá. A Land Rovernek persze így sincs sok esélye rá, hogy a formával kapcsolatos jogait érvényesítse, Kínán belül kínai cég ellen ugyanis még senki nem nyert ilyen ügyet.

Nyilván ezért is ilyen merészek a Zotye indigóművészei: a típus forgalmazását nem is tervezik Kínán kívül, otthon pedig biztonságban érzik magukat. Nem ez lesz egyébként az első efféle klónjuk, kínálják a Porsche Macan utánérzését is, SR9 néven.

Műszakilag persze a T800 sem hasonlít jobban a Range Rover Sportra, mint az SR9 a Macanra. A Zotye a megszokott műszaki alapokra építi: 1,8 és 2 literes turbós négyhengeres motorokkal lehet majd megvenni, a brit eredetihez képest valószínűleg töredék-áron.