A Suzuki is kidobja a dízelmotorjait

2018.05.11. 06:09

Eddig sem lehetett azzal vádolni a Suzukit, hogy nagyon elmélyedt volna a dízelmotor-fejlesztésben. Amit kínáltak, eddig is vásárolták vagy licencben gyártották – mostanság a Fiattól jöttek az 1,6 literes motorok, illetve az 1,3 literes dízel tervei – így ez a lépés nem jelent nagy veszteséget.

ddis

A dízelek eltűnése az európai kínálatból azonban nem valamiféle nemes elhatározás kérdése: úgy látszik, a Suzuki sem tudná teljesíteni az új Euro6d-Temp károsanyag-kibocsátási normát anélkül, hogy ne költene egy nagyobb összeget a dízel-modellek fejlesztésére. Így a csökkenő keresletre tekintettel inkább lemondtak a dízelmotoros modellekről.

Ez persze nem jelenti, hogy ne készülnének dízel-Suzukik a jövőben. Valószínű, hogy Indiában, ahol alacsony fogyasztásuk miatt kelendőek, sőt, ott gyártanak egy saját tervezésű, kéthengeres, 800-as minidízelt is a Celerio számára. Ám Európában a továbbiakban csak benzines modelleket kínálnak majd.

A kisebb típusok, például a Baleno és a Swift már most is elérhető az SHVS hibrid rendszerrel, és nem kizárt, hogy később a nagyobb Suzukikban is felbukkan egy hasonló megoldás – ezek tölthetik be a későbbiekben a kis fogyasztású modellek szerepét a cég kínálatában.