Visszahívják a biztonságiöv-hibás VW-ket, Seatokat

2018.05.12. 14:20

Röviddel azután, hogy egy finn lap először írt arról, hogy a Volkswagen-csoport több autójában rossz elrendezés miatt könnyen nyílhat a biztonsági öv, a konszern pénteken bejelentette 411 ezer autó visszahívását. 220 ezer új VW Polót és 191 ezer Seatot (2017-es és 2018-as Ibizákat és 2018-as Aronákat) érint az akció.

DSCF6078

A probléma a bal hátsó biztonsági övvel van, aminek zárja kioldódhat bizonyos körülmények között: ha a bal hátsó és a középső ülésen is ül utas, és a jármű gyorsan vált sávot. Az ok az övcsatok átgondolatlan elrendezése: a hátul középen ülő utas tömegének egy része a középső öv kissé magasabban elhelyezett csatján keresztül épp a baloldalt hátul ülő övcsatjának nyitógombjára nehezedik, ha jobbra vált sávot az autó.

Az új Polo hátsó üléssora
Az új Polo hátsó üléssora

"A Volkswagen számára továbbra is a biztonság az egyik legfontosabb, ezért a cég áttervezte a biztonsági öv zárját, és ezt beszerelve már nem fordulhat elő ez a probléma" - írta a cégcsoport közleményében. Egy másik közleményben a VW arra kérte a visszahívandó típusok tulajdonosait, hogy amíg a javítást el nem végzik a szervizek, ne használják a hátsó középső ülést. Az ügyfelek a visszahívásról levelet kapnak.