A fiatalok pénzért cserébe leraknák a telefonjukat vezetés közben

2018.05.14. 06:10

A szülői intelem, vagy a megrendítő statisztikák mit sem számítanak, ha jön a Messenger üzenet, vagy újra tervez a Google Maps.

IMG 7264

Kortól függetlenül sajnos rengeteget nyomogatjuk a telefonjainkat vezetés közben, de a fiatalabb sofőrök talán még kiemeltebben érintettek ebben a témában. Annak érdekében, hogy visszaszorítsák a telefonozás miatt bekövetkezett balesetek számát, a Pennsylvaniai Egyetem prevenciós kampányt indított a 16-17 év közötti friss jogosítványos fiatalok körében.

A kampányban résztvevő, okostelefont vezetés közben bevallottan használó 152 fiatal több, mint 90%-a válaszolt úgy egy kérdőívben, hogy felhagyna rossz szokásával, amennyiben az anyagi hasznot jelentene neki. Ezen a ponton két választási lehetőségük is volt: minden mobilozás nélkül végigvezetett hét után 5 dollárt kaphattak vagy 250 dollárról indulhattak, ami minden tettenéréskor 5 dollárral csökkent. Előbbi persze sokkal népszerűbb volt a válaszadók körében. A fiatalok fele lerakná a telefont, ha egy év után 1000 dollárt ajánlanának fel nekik bónuszként.

A kutatásból az is kiderült, hogy legkönnyebben az üzenetküldésről mondanának le, a Google Maps-ről viszont csak a válaszadók 59%-a válna meg. Sajnos mindez azonban csak egy elméleti kérdéssor volt, igazán csak akkor lenne reprezentatív a kutatás, ha a való életben is elvégeznék a kísérletet.