Erre autózz sokat, ha rajta akarsz lenni a Google új utcaképein

2018.05.14. 18:34

Május-júniusban újra Magyarországot fotózza a Google. A Street View-t, azaz az utcanéző szolgáltatásukat frissítik a magyar úthálózaton az ország legnagyobb városaiban és azok környékén. 

budapest street view.png

Kilenc éve már, hogy a Google először Magyarországra jött, hogy a fél világ után lefotózza az itteni úthálózatot is. Az Index akkor el is kapta a Budapest utcáin méteres fotóállvánnyal mászkáló fekete Opel Astrát, aminek képei négy évvel később kerültek fel a Google térképébe. Később aztán be-be tévedtek még a fotós Google-autók az országba, de a vidéki városokban még most is leginkább csak a főutakról vannak képek, és úgy általában a képek java 4-5 éves vagy annál is öregebb. Ez itt például Üröm rossz emlékű lámpás kereszteződése a Street View legfrisebb képén, pedig ide már három éve körforgalom épült.

A Google nagy magyar utcakép frissítése ezekben a hetekben, május-júniusban zajlik; egész pontosan május 16-án indul. Azt is elárulták, ezalatt merre fotóznak majd az autóik: Budapest, Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs, Győr, Székesfehérvár útjain lehet majd belefutni a Google autóiba, azaz az ország nagyvárosaiban, illetve azok közvetlen környékén.

ger

Lényegesen jobb képeket várhatunk a korábbiaknál: tavaly óta már húsz megapixeles szenzorok dolgoznak az autókra szerelt fényképezőkben, ami a Google mesterséges intelligenciájával együtt állítólag még azt is képes magától összeszedni, hogy egy végigfotózott utcában melyik üzlet mikor nyit és zár, és ehhez elég annyi, ha van a kirakatokban egy nyitvatartás tábla. Várhatóan nem sietik majd el a feldolgozást, az Index szerint 1-2 évig is eltart majd, mire Magyarországról felkerülnek majd az új képek a Google Térképre.