Az S60 lesz az első Volvo dízel nélkül

2018.05.16. 10:37

A dízelmotoros modellek iránti kereslet drámai csökkenése ellenére is igazán bátor húzás ez a Volvo részéről, de azt mondják, a dízel már a múlt része.

„A jövőnk az elektromos hajtás, így nem is fejlesztünk újabb dízelmotorokat. Ki fogjuk vezetni a kínálatból a belső égésű motorokat, a köztes lépcsőfoknak a teljes villanyosítás felé pedig a benzin-elektromos hibrideket szánjuk. Az S60 jelenti a következő lépést ezen az úton.” - mondta Hakan Samuelsson, a Volvo vezérigazgatója.

A cég tervei szerint már a következő évtől csak hibrid modelleket mutatnak be – bár ezek egy része nagyon kis elektromos teljesítményű enyhe hibrid lesz – 2025-től pedig legalább a kínálat fele ilyen típusokból áll majd.

A Volvo persze okosan kommunikál: azzal, hogy az S60-ast már nem készítik dízelmotorral, valószínűleg alig veszítenek majd vásárlókat. Európában ugyanis, ahol egyáltalán még vásárolnak dízelmotoros autókat, a kombi Volvók a legnépszerűbbek, a V60 pedig még kapható lesz dízellel. A szedánt eddig is inkább olyan piacokon keresték, ahol amúgy is a benzines modellváltozatok voltak népszerűek.

Az S60 motorkínálata egyébként négytagú lesz a kezdetekkor: a T5 és T6 változatokat kétliteres turbómotorral, a T6 Twin Engine és a T8 Twin Engine változatokat a nagyobb Volvókból már jól ismert 350 és 400 lóerős hibrid rendszerekkel kínálják majd. Az első enyhe hibridek, amelyek fel is válthatják a tisztán benzines változatokat, 2019-re várhatók.