Hatvanezer autót hív vissza a Porsche a dízelbotrány miatt

2018.05.19. 08:21

Visszahívja hatvanezer autóját a Porsche a károsanyag-kibocsátási manipuláció miatt - közölte a német közúti közlekedési hatóság (KBA) pénteken.

MG 4922

A hatóság a Cayenne és a Macan modelleknél talált szabálytalanságok miatt arra kötelezte a gyártót, hogy rendeljen vissza szervizre 6755 darab Euro 6 környezetvédelmi besorolású, 4,2 literes, nyolchengeres, turbófeltöltős dízelmotorral szerelt Cayenne-t és 52 831 darab Euro 6-os, 3,0 literes, hathengeres, turbófeltöltős dízelmotorral szerelt Macant. Az autók többségét - 40 452 darabot - Németországon kívül tartják üzemben.

A közlemény szerint a motorokat szabályellenesen a kipufogógázt tisztító berendezés kikapcsolására szolgáló szoftverrel szerelték, így előfordulhat, hogy a megengedettnél több nitrogén-oxidot bocsátanak ki. A gyártónak el kell távolítania a programot. Egyelőre nem tiszta, a tavaly bejelentett húszezer 3 literes, V6-os TDI-vel szerelt Cayenne visszahívása átfedésben van-e a mostani visszahívással. Fontos mellékszál pedig, hogy a Porsche idén februárban bejelentette, teljesen kiirtja a dízelmotorokat kínálatából

Az eset a Volkswagen-csoport dízelbotrányának újabb fejezete. Az ügy 2015 szeptemberében kezdődött, amikor az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) megvádolta a VW-t, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű jármű kipufogógáz-tisztító berendezésébe, amely érzékeli a mérés körülményeit. Az autó így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis csal a vizsgán. A VW elismerte a csalást. Az ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érinti, ezek közül 8,5 milliót az EU-ban adtak el.