Milliárdos üzlet lehet az önvezető taxizás

2018.05.21. 16:42

Még el sem kezdődött az önvezető taxik éles üzeme, elemzők máris azt számolgatják, hogy mekkora pénzt lehet majd kihozni belőlük. Elég sokat.

1
Fotó: Google / google

Egyelőre még ködös céldátumok sincsenek arra, hogy vajon mikor és hol indul majd el az első önvezető taxi szolgáltatás, a UBS bank kutatása szerint 2030-ra 2,3 billió dollárra rúgnak majd az önvezető autókkal kapcsolatos bevételek. Ennek a felfoghatatlanul nagy összegnek a 70%-a nem is abból fog befolyni, hogy nem kell többé a sofőrök bérét kifizetni, hanem a hirdetésekből.

Elemzések szerint a Google önvezető autós projektje a Waymo lehet az üzlet legnagyobb nyertese, hiszen mi akadályozhatná meg a keresőcéget abban, hogy az internetes hirdetéspiac után az önvezető autókban várható hirdetőfelületeket is leuralja?

Persze, ezek csak puszta feltételezések egyelőre, minden esetre egy sor igen érdekes kérdést vetnek fel. Csak utazással kapcsolatos hirdetéseket kapnak majd a leendő utasok, vagy a Google kihasználja majd, hogy vélhetően a felhasználók döntő része androidos telefonnal ül majd be az autóba? Ez nyilván költői kérdés, de ha így tesz majd, akkor igen kemény jövő kapujában állunk. Nem csak a böngészési előzményeink alapján kaphatunk majd reklámokat az interneten, hanem ezek az információk, és az így elénk tolt hirdetések utazásaink során is elkísérhetnek majd minket – és így fordítva.