Nem jók a kis Tesla fékei?

2018.05.22. 15:37

Amerikában valódi nagyhatalom a Consumer Reports: a fogyasztóvédelmi magazin mindenféle terméket tesztel, és ami nem tetszik nekik, annak az eladásain ez általában látszik is. A Tesla Model 3-mal akadt néhány problémájuk.

Az első, és legfontosabb a hosszú féktávolság: a Consumer Reports saját tesztpályáján elvégzett ismételt mérések során 96 km/h-ról fékezve 46,3 méteres átlagot produkált a Model 3, miközben néha tudta a gyáriak által megadott 40 méter körüli értéket is. „Minden teszt előtt ellenőriztük a fékbetétek és a gumiabroncsok állapotát... a megszokott felületen végeztük a méréseket, a megszokott környezeti feltételek között... mindig hagytuk kihűlni a fékeket... amikor kiderült a probléma, kölcsönkértünk egy másik autót... 11 éve tesztelek autókat, de ilyen nagy szórással az eredményekben még soha nem volt dolgom.” - mondta Jake Fisher, aki a próbákat vezeti a Consmer Reportsnál. A kategória átlaga egyébként 39,9 méteres fékút, és a gyáriak ennél csak néhány centivel adtak meg többet, ráadásul más teszteken még ennél is jobban szerepelt a típus: a Motortrend című újság például 36 métert mért.

Ez önmagában is elegendő lett volna, hogy az autó ne kapja meg az ajánlott minősítést, de ezen felül kritizálták még az autó kezelőszerveit is. Lényegében mindent egy nagy érintőképernyőről lehet vezérelni, amelyet értelemszerűen nézni kell a használathoz. Ez pedig elvonja a sofőr figyelmét az útról, ami a CR tesztelői szerint veszélyes.

Veszített az autó pontokat a gyenge oldaltartású hátsó ülések, a szélzaj és a kényelmetlen futómű miatt is, ugyanakkor a Consumer Reports is elismeri, hogy a Tesla újabb élményautót hozott össze. Az úttartása, a teljesítménye és az 560 km körüli valós hatótávja is elismerést váltott ki – a vezetési élményt egyenesen a Porsche Boxsteréhez hasonlították, ami egyértelmű dicséret.

A tesztre reagálva a Teslánál csak annyit mondtak, hogy egyedülálló módon képesek szoftverfrissítéssel javítani az autóik paraméterein, ami azt sugallja, hogy a fékproblémák is származhatnak valamiféle programhibából. A Model 3 sorsát pedig egyelőre biztosan nem a Consumer Reports véleménye határozza meg, mivel most még az a cég legnagyobb problémája, hogy az eddig felhalmozódott több százezer rendelését hogyan teljesítse.