Musk: hamar javítjuk a Tesla Model 3 fékeit

2018.05.23. 17:28

Ahogy már korábban is sejtették, a Tesla Model 3 változékony fékútja nem a lassítás képességének hiányából, hanem valamiféle programhibából adódott, amit egy egyszerű szoftverfrissítéssel orvosolhatnak.

Elon Musk szerint napokon belül kint lesz a frissítés, amivel a korábbi ígéretekkel összhangban legalább a kategória átlagának megfelelő fékútja lehet a Model 3-nak. A Tesla fékrendszere egyébként meglehetősen összetett, elsősorban azért, mert a lassulást együttesen hozza létre a hajtáslánc – amely így táplál vissza energiát az akkumulátorokba – és a mechanikus fékek, a két rendszert pedig számítógéppel hangolják össze. Így fordulhat egyáltalán elő, hogy egy programhiba miatt lehetett időnként az átlagosnál sokkal hosszabb a Model 3 fékútja.

Egyes vélemények szerint eleve nehezen érthető, hogy az ilyen hibákat miért nem a fejlesztés során szűrte ki a gyártó, ahogy ez bevett gyakorlat. Ám tudjuk, hogy a Model 3 fejlesztése meglehetősen szoros határidőre zajlott, így maradhattak kisebb hibák – ahogy ez egyébként más autógyártók szoftvereivel is megesik.

A Consumer Reports, amelynek a tesztjén fény derült a hibára, a Tesla alapító bejelentésére reagálva jelezte, hogy szándékában áll megismételni a teszteket, így az sem kizárt, hogy a típus végül a fogyasztóvédelmi kiadványtól is megkapja az Ajánlott minősítést.