Trump: az autóimport nemzetbiztonsági kockázat

2018.05.24. 11:26

Meglepő ötlettel állt elő Donald Trump, aki a kereskedelmi minisztériumot vezető Wilbur Rossnak javasolta, hogy indítson vizsgálatot a 232-es szakasz alapján. Ez egy alig használatos vizsgálati típus, amely az importjavak nemzetbiztonsági kockázatára deríthet fényt.

trumpcars

A Kereskedelmi Terjeszkedési Törvény, amelynek ez a szakasz a része, 1962-ben, a legfagyosabb hidegháborús légkörben született. Így nem csoda, hogy a kérdéses vizsgálati típus olyan szempontból nézi az importárút, hogy az milyen hatással van a hazai iparra, a munkanélküliségre, illetve a hazai gyártók azon képességére, hogy kielégítsék az ország védelmi igényeivel kapcsolatos megrendeléseket.

Egy ilyen, elavult szellemiségű törvény előhúzása újabb lépés Trump részéről abba az irányba, hogy rászorítsa az autógyárakat a termelés Egyesült Államokba költöztetésére. Az sem kizárt persze, hogy csupán nyomásgyakorlásról van szó, és ha Wilbur Ross meg is indítja a kérdéses vizsgálatot, az 270 nap múlva zárul le, majd az elnöknek további 90 napja van megfontolni, hogy hogyan változtat az import-szabályokon.

Ám ebből a gesztusból is egyértelmű, hogy Trump nem válogat az eszközökben, hogy visszaszorítsa az autóimportot az Egyesült Államokban, függetlenül attól, hogy ez hogyan hat a helyi autóipar gazdasági helyzetére.