A legdrágább Škoda a golyóálló

2018.05.30. 10:09

Bár nem ez az első páncélozott Superb – a cseh elnöké például egész biztosan golyóálló darab – ez az első alkalom, hogy a gyári katalógusból lehet megrendelni egy ilyet.

Ezt a változatot nem is a Škoda gyár fejlesztette, hanem a brit képviselet. Megbíztak egy ilyen átépítésekkel foglalkozó helyi céget, amely megépítette, és a PAS 300 szabványnak megfelelően le is tesztelte az autó kombi változatát. Azt egyelőre nem árulták el, hogy a szabvány mely szintjének felel meg a páncélozott Superb – csak a ballisztikai védelemből kilenc fokozat létezik, a leggyengébb csak 22-es sportpisztolyok, a legerősebb a 7,62-51-es NATO hadipuska-lőszer elleni védelmet ígér - így csak sejthető, hogy legalább olyan a védelem, ami a legtöbb gyakori kézifegyver ellen működik.

Természetesen kellett néhány további változtatás, hogy a Superb a páncélja ellenére is használható maradjon. Ilyen az átdolgozott futómű és fékrendszer, amelyeknek köszönhetően a nehezebb Superb stabil, és biztosan megállítható maradhat. Ez a változat csak 2 literes, 190 lóerős dízelmotorral lesz elérhető, és az alapfelszereltség része a hűtőrács mögé épített villogó és mellé a sziréna, valamint a defekttűrő gumiabroncsok.

A fejlesztés állítólag három évet vett igénybe, és nyilván abból indultak ki, hogy megéri ilyen irányba bővíteni a kínálatot. A cél elsősorban persze a flottavásárlók igényeinek kielégítése, de elvben aki leteszi a 118 688 fontos, azaz bő 43 millió forintos vételárat, az kaphat ilyen autót.