Elkészítik a Jeep kisautót

2018.06.01. 15:15

A Fiat-Chrysler jelenlegi vezetése nagy részben a Jeep márkára építi a cég jövőjét, legalábbis ez derült ki abból, ami ma, a 2022-ig tartó ötéves terv ismertetőjén elhangzott.

Az eddig sem volt titok, hogy a Jeepet tartják a cégcsoport egyik legígéretesebb márkájának, és a Chrysler csoportból ez volt az, amelynek a fejlesztését egy pillanatra sem hanyagolták el azóta, hogy a Fiat átvette az irányítást.

Az új tervből kiderül, hogy jelentősen bővül a Jeep választék a következő évek során: évente két bemutatót terveznek, 2022-re tíz konnektoros hibrid és négy tisztán elektromos modell lesz a kínálatban, és a jelenlegi hat típushoz még öt érkezik.

Az óriási Wagoneer fejlesztéséről már korábban is tényként beszéltek, ahogy az sem ér senkit váratlanul, hogy egy platós modellel is kibővül a választék. Meglepetés viszont, hogy két teljesen új, három üléssoros családi SUV is szerepel a tervekben, egy felső-középkategóriás és egy Grand Cherokee méretű, ahogy az is újdonság, hogy a kínálat alsó felén is bővít a Jeep.

Ez utóbbi modell valószínűleg ugyanúgy Fiat alapú lesz, mint a Renegade, de egy számmal még kisebb. Nem csodálkoznánk rajta, ha a Panda következő generációjával együtt fejlesztenék. Egy ilyen jármű egyébként a Jeep nemzetközi terjeszkedésének egyik fontos eszköze lehet. Amennyire eladhatatlan ugyanis Észak-Amerikában, annyira népszerűvé válhat Európában és Kínában, és így népszerűbbé teheti a teljes márkát.

Európában egyébként nagyon komoly terjeszkedést tervez a Jeep. Több mint háromszorosára nő a helyi gyártókapacitás, és bővítik a kereskedőhálózatot is. Öt év alatt hét új típus bemutatását tervezik, és bár elektromos Jeepet ide nem hoznak, lesz nyolcféle konnektoros, és ötféle enyhe hibrid modell.