Nobe: szupercsini, szupertiszta

2018.06.01. 11:43

Ami elsőre feltűnik, az a Nobe 100 nevű apróság múltidéző stílusa: bár semmi másra nem hasonlít igazán, mégis mintha az 1960-as évek elejéről származna.

Nem csak a forma, a koncepció is: az apróságnak csupán három kereke van, és ilyesmit az 50-es és 60-as évek fordulóján készítettek utoljára. Belül sem látszik igazán, hogy a Nobe nem a régmúlt terméke: a fehér kormánykerék, a fényezett fém műszerfal, úgy általában, minden részlet ötven-hatvan évvel ezelőtti stílusban készült.

Az apró jármű azonban így is ízig-vérig XXI. századi: tisztán elektromos hajtású, háromkerék-meghajtású – igen, minden kereket külön villanymotor hajt – és durván 220 km-t tehet meg egy feltöltéssel. A Nobe 100 végsebessége csupán 110 km/h, viszont a gyorsulása kiváló: százra 5,9 másodperc alatt ugrik.

Egyelőre ez a fura szerzet csak egy szép tervnek tűnik, de cég már alakult mögé, és azt mondják, 2020-tól gyártani is szeretnék, méghozzá elsősorban észak- és nyugat-európai piacra. Másutt nem is lesz könnyű értékesíteni, hiszen átszámítva bő 9 millió forintba kerül majd – ennyiért pedig már teljes értékű villanyautót is kínálnak a nagyobb gyártók.