Álcázva már megmutatták az új BMW sportkocsit

2018.06.04. 11:02

A BMW Miramas tesztpályáján, Franciaországban készült a rövid film a Z4-es harmadig generációjáról. Ez valószínűleg a hathengeres csúcsváltozat, amely a tesztsofőr szerepét eljátszó menetdinamikai alelnök – a BMW-nél ilyen is van –, Jos van As szerint kategóriája legjobb sportkocsija lesz.

Magából az autóból az álcafólia miatt leginkább csak az arányai látszanak: a viszonylag rövid tengelytáv és a hosszú túlnyúlások. Ezen felül csak sejthető, hogy a stílus az új 8-as sorozatét követi majd, bár a részleteket nem igazán lehet kivenni. Annyi azért jól látszik, hogy az autó vászontetős – mára szinte mindenki visszatért ehhez a megoldáshoz kis tömege miatt – és tényleg elég sportosan mozog.

Az is egyértelmű, hogy szépen, kontrolláltan meg lehet csúsztatni a fenekét erőből, bár azt nehéz megállapítani, hogy mennyire fogja a sofőr kezét a biztonsági elektronika. Az olyan autókból kiindulva, mint az M4-es, amelynél a Z4 nyilván biztonság-orientáltabb kell, hogy legyen, az autó elektronikája alaphelyzetben biztosan igyekszik megakadályozni, hogy egy-egy ügyetlen, vagy túl bátor sofőr kárt tehessen magában.

A kifutó, második generációs Z4-est sokan túl puhának, túl kényelem-orientáltnak tartották, még az első generációhoz képest is. A gyáriak szerint ez azonban változik: a harmadik modellben igyekeztek összehozni a két sorozat előnyeit, így állítólag egyszerre lehet sportos és kényelmes, alkalmazkodva a vezető stílusához.

Az új roadster egyébként szinte semmit sem örökölt az elődjéből, talán csak a motorok némelyike lehet közös. A csúcsmodell, amely a Z4 M40i névre hallhat, becslések szerint 350-400 lóerős lesz, és természetesen hathengeres, 3 literes soros motort kap majd, de várhatóan lesznek kevésbé harapós, négyhengeres változatok is, bár valószínű, hogy ezek sem lesznek 200 lóerő alatt.

A Z4 hivatalos bemutatójára az őszi Párizsi Autószalonig valószínűleg sort kerít a BMW, de a forgalmazás valószínűleg csak 2019 elején indul.