A Peugeot már menekül Iránból

2018.06.05. 10:44

„A cégcsoport elkezdte felfüggeszteni iráni vegyesvállalati tevékenységét, hogy az amerikaiak által szabott augusztus 6-ai határidőt betarthassuk. Ugyanakkor a francia kormányzat támogatásával a PSA csoport igyekszik elérni az amerikai hatóságoknál, hogy kivételben részesülhessen.” - szól a Peugeot közleménye.

pars

A francia autóipar az Irán elleni szankciók feloldásának pillanatától, 2016-tól igyekszik felfrissíteni kapcsolatait a közel-keleti országban, abban a reményben, hogy visszaszerezhetik azt a domináns szerepet ezen az évi 1,5-2 millió autót felvenni képes piacon, amit 2012 előtt betöltöttek. Ennek érdekében a Peugeot és a Citroën márkák durván 700 millió euró értékben fektettek be az elmúlt két évben, és a Renault szintén helyi gyártókapacitása bővítésébe fogott.

A PSA szerint a leállás Iránban kevesebb, mint a bevételük 1%-át érintheti, azaz komoly pénzügyi kockázatról egyelőre szó sincs, ám így is kellemetlenül érintheti a céget, ha az itteni befektetései végül nem hozhatnak hasznot.

Egyelőre úgy néz ki, Donald Trump kilépése az iráni atom-egyezményből több jelentős francia céget hoz nehéz helyzetbe, és nem csak az autóiparban: az olaj-óriás, a Total is hasonló helyzetben találta magát, mint a PSA, és egyelőre nem kapta meg a kért kivételeket az Egyesült Államoktól.