75 ezren válhatnak munkanélkülivé a villanyautók miatt

2018.06.09. 13:41

A német Fraunhofer Ipari Mérnöki Intézet kutatása meglehetősen borús jövőt lát a belső égésű motorral hajtott autók gyártásán dolgozóknak.

IMG 4182

A kutatásban a legnagyobb német gyártók, így a Daimler, a BMW, a ZF, a Bosch, a Volkswagen és a Schaeffler vett részt. Kiderült, hogy átlagosan 30%-kal kevesebb idő legyártani egy elektromos autót, mint egy hagyományos, belső égésű motorral hajtott járművet.

Ez még akár jó hír is lehetne, ha eljön az igazi villanyautó-forradalom, a gond csak az, hogy az elektromos autók sokkal kevesebb (becslések szerint hatodannyi) alkatrészből állnak, mint a benzinesek és a dízelek. Elég csak arra gondolni, hogy egy elektromos autóban hagyományos értelemben vett váltó sincsen. A 840 ezer főt foglalkoztató német autóipari szektorból 210 ezren dolgoznak a járművek erőátvitelei rendszerein. Az ő munkájuk lehet a legnagyobb veszélyben.

A kutatás szerint amennyiben 2030-ra 25%-ra emelkedik az elektromos és 15%-ra a hibrid autók száma, 75 ezer munkahely kerülhet közvetlen veszélybe a munkaerő-felesleg miatt. És ez még csak egy konzervatív becslés. Az intézet azt sem tartja kizártnak, hogy akár 100 ezer ember elbocsájtására is kényszerülhetnek a német vállalatok. A német kereskedelmi szövetség szerint Németország kormányának fel kell készülnie a probléma megoldására.

A kutatás érdekes mód kitér arra is, hogy a nagy német gyártók jobban tennék, ha a kifejlesztett új technológiákat inkább eladnák az távol-keleti gyártók számára, mintsem együttműködnének velük.