Lelkes fiatal ló lesz a Porsche első villanyautója

2018.06.09. 11:39

Kiderült az első titok a Porsche 70 éves évfordulós bulijáról. A gyártó első villanyautójának nem csak a nevét árulták el, de néhány konkrét számot is megtudtunk a típusról.

Az eddig csak Mission E-ként hívott sportos villanyautó végleges neve Taycan lett, ami a gyártó közleménye szerint lelkes fiatal lovat jelent, utalva a márka logójában ágaskodó állatra.

A Taycan töltési idejére korábban 15 percet ígértek, de most új adattal jelentkezett a gyártó. Becsléseik szerint a 800 voltos rendszerrel 4 perc alatt lehet majd 100 kilométernyi hatótávot tölteni az autóba. Ez az új WLTP szabvány alapján ígért 500 kilométeres hatótáv alapján 20 perces töltési időt jelentene, de tudjuk, hogy ezekbe az akkumulátorokba az utolsó 10-20%-nyi kapacitást biztonsági okokból sokkal több ideig tart feltölteni. A Porsche korábban bejelentette, hogy saját villámtöltő állomásaikon nem lesz ingyenes a töltés.

A két elektromos motor összesen 600 lóerős rendszerteljesítményt ígér, és 3,5 másodperces 100-ra gyorsulást. Ez elmarad a Tesla Model S csúcsváltozataitól, de a Porsche továbbra is azzal érvel, hogy a Taycan a Teslával ellentétben korlátozás nélkül fogja bírni a strapát, és pályán is használható sportkocsi lesz.

Végső megjelenési dátum továbbra sincs, a Porsche az évtized végére ígéri a Taycant. Hamar követik majd más változatok is, amire önmagában 500 millió eurót költ a gyár.