Valaki szabotál a Teslánál?

2018.06.19. 17:41

Kifejezetten bizarr leveleket idéz a Reuters, amelyek állítólag Elon Musk írt a belső vállalati levelezésben. Ebben szándékos szabotázzsal vádol egy alkalmazottat, bár nem nevezi nevén, majd érdekes utalásokat tesz a lehetséges felbujtókra.

elon smile

Az idézett levél szerint a kérdéses szabotőr hamis felhasználónevekkel kódokat változtatott meg a gyártási rendszerben – bármit is jelentsen ez – és nagy mennyiségű érzékeny természetű információt osztott meg harmadik féllel. A motivációja ehhez az lehetett, hogy nem kapott meg egy előléptetést.

Az igazán érdekes rész azonban csak ez után jön: Musk arra figyelmezteti a kollégáit, hogy sokan akarják a Tesla halálát, köztük a Wall Street spekulánsai, az olajipar szereplői és az autógyártók. Így mindenkinek résen kell lennie, hisz ha valaki ártani akar, annak most lehet erre a legerősebb késztetése, amikor a termeléssel átlépik a heti 5000 példányt. A levél azzal a kéréssel végződik, hogy aki bármi gyanúsat észlel, jelentse a mellékelt e-mail címen.

Nem nehéz elképzelni, hogy a Teslánál vannak beépített emberek, netán szabotőrök, de azt sem, hogy akadnak elégedetlen alkalmazottak. Különösen azután, hogy Musk nemrég bejelentette, a vállalat alkalmazottainak 9%-át elbocsátja: könnyen lehet, hogy köztük akadna, aki tényleg szabotálná a Tesla munkáját, akár külső ösztönzés nélkül is. Sőt, az is egy módja a kiszúrásnak a Teslával, ha valaki a vállalati levelezés érdekesebb darabjait kijuttatja egy nagyobb hírügynökségnek.