Olcsóbb sportkocsin dolgozik a Mercedes?

2018.07.10. 13:40

A Mercedes sportrészlege már az AMG GT-vel elkezdett az elérhetőbb árú sportkocsik irányába nyitni – a korábbi SLR McLaren és SLS típusokhoz képest ez a modell jóval nagyobb mennyiségben készül. Ám úgy hallani, most még olcsóbb modellt terveznek, amely a legkisebb Porschék közvetlen vetélytársa lehetne.

small amg sportscar

Ebben az árkategóriában eddig az SLC-t kínálta a Mercedes, de a kétüléses, orrmotoros modellből keveset tudnak eladni: állítólag nem elég sportos, hogy a Porsche Boxster és Cayman, illetve a BMW Z4 mellett labdába rúgjon. Ezért merült fel, hogy az AMG készítse a következő Mercedest ebben a kategóriában. Állítólag egy kupéról volna szó, amely a közút mellett versenypályán is megállná a helyét, de egyelőre a koncepció kidolgozásánál járnak az AMG-nél, azaz még nincsenek végleges döntések a részletekről. Egyelőre az sem biztos, hogy megmaradnak a márkára jellemző orrmotoros elrendezésnél: nem lehetetlen, hogy a Porschéhoz hasonlóan középmotorral készül a legolcsóbb AMG sportkocsi.

Bár egyértelmű, hogy most még a Mercedes vezetése is csak ízlelgeti az ötletet, a sajtóban már most elkezdték felbukkanni az első elméletek arról, hogy milyen fődarabok köré építhetnék a sportkocsit. Természetesen felmerült az A osztályból ismert, már most közel négyszáz lóerőst kétliteres turbómotor felhasználásának lehetősége: ez bőven elég lenne egy sportkocsiba, különösen akkor, ha hibrid rendszerbe kötik, amivel eredményesen ellensúlyozható a turbófeltöltés hosszú reakcióideje is.

Az egyértelmű, hogy a Mercedes igyekszik az AMG-t önálló márkává fejleszteni, és ehhez egy ilyen, kevésbé drága modell egyértelműen jól jönne, hisz egy ilyen típusból sokkal nagyobb mennyiség fogyhatna, mint amennyit a jelenlegi, méregdrága AMG-kből el lehet adni.