Ez itt a negyedik az Ariel Atom

2018.07.11. 14:40

Az Ariel Atom a megjelenése óta csaknem ugyanolyan, legalábbis első ránézésre, pedig a 2000-es bemutató óta folyamatosan fejlesztik. A legújabb változat, az Atom 4 nevű most jelent meg, ebbe már az aktuális Honda Civic Type-R turbós motorját szerelik, és módosítottak néhány részlet kivitelezésén is.

A lényeg, a pucér acél csőváz és a versenyautókat idéző fekvő rugóstagú futómű, amely persze változatlan, csak olyan apróságokon igazítottak, mint a motortér feletti légbeömlő, amely a négyes számú változaton valamivel elegánsabb, mint eddig. A lényeg persze az új motor: az Ariel nagyrészt eddig is Honda motorokkal kínálta az autóit, de ezek jellemzően régebbi konstrukciók voltak: 2, 2,2 vagy 2,4 literes négyhengeresek, amelyek némelyikének teljesítményét utólagosan felszerelt feltöltővel növelték. Az Atom 4 azonban már a gyári Honda turbómotort kapja meg, amelyet a Type-R-ből ismerhetünk. Ez 320 lóerőt és 420 Nm csúcsnyomatékot ad le, így gyorsulhat a kétüléses minimál-jármű 2,8 másodperc alatt 100 km/h-ra, 6,8 másodperc alatt 161 km/h-ra (100 mérföld/óra) és érhet el 261 km/h-s végsebességet.

Az új Atom hatfokozatú kézi váltóval és önzáró differenciálművel érkezik, de ezen felül felárért elérhető lesz hozzá az Atom V8-hoz kifejlesztett rajtkontroll-rendszer és kipörgésgátló is. Szintén extraként kérhető az autóba az Öhlins állítható lengéscsillapító-készlete, és a karbonszálas felnigarnitúra, amely csupán fele annyit nyom, mint a könnyűfém felnik. Állítólag a karosszéria is hatékonyabb: kisebb légellenállás és nagyobb leszorítóerő keletkezik rajta, bár a nyitott oldalú autó ebből a szempontból soha nem lesz optimális.

Az Atom 4-ből egy-egy darab 39 975 angol fontba, azaz úgy 14,7 millió forintnak megfelelő összegbe kerül majd, azaz hasonló áron kínálják majd, mint az előd, az Atom 3.5 kompresszoros változatát. Ebből sem készül több évi száz példánynál, ráadásul ezekből nem csak Európába, de az Egyesült Államokba is jut, azaz aki venne egyet, nem árt, ha gyorsan lép. Élőben a Goodwood Festival of Speeden lehet majd először látni az új Arielt, a hét végén.