Csak sikerült körbeönvezetni Goodwoodban

2018.07.14. 12:23

A Siemens Mustang részeg sofőrökre emlékeztető felsülése után a Robocar vezető és mindenféle probléma nélkül teljesítette a goodwoodi felfutót.

robocar-goodwood

Többször is írtunk már a Roborace önvezető versenyautóiról. A nehéz kezdetek után, már túl vannak egy sikeres teszten is, most pedig igazán nagy nyilvánosság előtt, már felügyelő sofőr és egyáltalán utastér nélkül haladt végig egy autó a Festival of Speed 1,86 kilométeres felfutóján.

A Robocar névre keresztelt autó eredetileg több mint 500 lóerőből gazdálkodhat, amivel könnyedén túlléphetné a 300 km/h-t is, de az esemény idejére a biztonság kedvéért 120 km/h-ra korlátozták a sebességét. A körülményekhez képest egészen értékelhető időeredménnyel (1 perc 15 másodperc) zárta a felfutót, és idegesítő belenyúlások sem látszanak a menetben.

Az ember nélküli versenyautó tájékozódó képességét egész szenzor-erdő biztosítja, amely öt lézeres letapogatóból, két radarból, 18 ultrahangos érzékelőből, hat kamerából és két optikai sebességérzékelőből áll. Ezeknek a jeleit egy Nvidia chipek köré tervezett számítógép értékeli ki és alakítja az autót irányító jelekké. Ha a további tesztek is jól sikerülnek, a Formula-E egyik betétfutama lehet a Roborace.