Még sincs akkora igény az önvezető technológiára?

2018.07.21. 13:10

Az amerikai Consumer Reports arra kereste a választ, hogy azok az emberek, akik a következő két évben autót szeretnének vásárolni, mennyire tartják fontosnak az önvezető technológiákat.

Conti 180216 0118
Fotó: Göbölyös Zsolt / Totalcar

A megkérdezettek csupán 11%-a tartotta fontosnak, hogy olyan autót vásároljon, amibe valamilyen önvezető technológiát szerelt be a gyártó. A kutatás nem tett különbséget az új és a használt autó iránt érdeklődők között.

Sokkal többen szeretnének tolatókamerát vagy ütközésfigyelőt az autójukba (51%) és népszerű a holttérfigyelő is (45%). A kevésbé fontos eszközök táborában van még az adaptív tempomat is (28%), pedig számos kutatás bizonyította, hogy ez az eszköz akár a dugók csökkentésében is segíthet. Ugyanígy járt a sávtartó automatika is, amit a megkérdezettek 21%-a tartott fontosnak.

Az eredmények tükrében könnyen gondolhatnánk azt, hogy az önvezetés kevésbé fontos a jövő autó tulajdonosai számára, azonban árnyalja a képet a jelenlegi rendszerek magas hibaszázaléka. A mostani, átmeneti időszakban a különböző önvezető rendszerek használatára egyik gyártó sem vállal 100% felelősséget, így nem csoda, hogy sokan inkább nagyon stresszben érzik magukat, ha teljes mértékben a technológiára hagyatkoznak. Érdekes lesz megfigyelni, hogy a rendszerek fejlesztésével később hogyan változik majd az emberek véleménye.