Nyárra menekül a Detroiti Autószalon a CES elől

2018.07.23. 14:11

Hamarosan vége a fagyos Detroiti Autószalonoknak, 2020-tól nyárra költözik az USA legnagyobb autós show-ja. A szervezők meghajoltak a nagy gyártók akarata előtt, de még mindig kérdés, kiket sikerül visszacsábítani ezzel.

hj

Az amerikai autógyártás fővárosa évtizedek óta folyamatosan veszíti jelentőségét, egy része ma már szellemváros az egykor virágzó autógyártás romos gyárépületeivel, de a városban rendezett éves autószalon még mindig nagy esemény az amerikai autópiacon. Sőt, nem olyan rég még az európai márkák is kapkodtak itt a jó standokért, aztán az utóbbi években egyre többen hagyták ki a programjukból vagy csak fenyegetőztek a lelépéssel. A szervezők a költözés hírére kiadtak egy kedvcsináló videót arról, milyen jó is lesz majd itt egy nyári show, hátha meghozza a kedvüket.

A januári időponttal több probléma volt. Egyrészt a michigani télben nem lehetett olyan szabadtéri programokat pakolni az eseménybe, mint a videóban látni, de ennél is nagyobb baj, hogy a január első fele a gyártóknak holtszezon, a jelentős modelljeik bemutatását inkább tavaszra és őszre szokták időzíteni. És van még egy probléma, ami az utóbbi években telepedett rá a detroiti show-ra: a CES, azaz a világ egyik legnagyobb technikai kiállítása Las Vegasban, ami évről évre fontosabb az egyre inkább kütyüérzékeny autóiparnak. Azt is januárban tartják, üti egymást a két program, így egyiknek alkalmazkodnia kellett. Végül a detroiti szalon vette menekülőre.