Ötcsillagos törésteszt duettet hozott össze a Volvo és a Ford

2018.07.24. 18:00

Az Euro NCAP 2018-tól szigorított töréstesztjén is öt csillagosra vizsgázott a két legújabb vizsgált autó. A Volvo kis hobbiterepjárója, az XC40 97 százalékos eredményt ért el a felnőtt utasok védelmét mérő kategóriában. Ezzel az utóbbi három évben tesztelt autók top ötös listájára is felkerült. De a Focus is 85 százalékot kapott, ami szintén kiváló érték.

Az NCAP szakemberei szerint az aktív vezetéssegítő rendszerek és a gyalogosvédelem területén kimagasló eredményt nyújt mind a két autó. A Ford és a Volvo is képes felismerni a rossz helyre tévedt törékeny kerékpárosokat és járókelőket, és vészfékezéssel elkerülni az ütközést. A Volvo ELK névre hallgató rendszere ráadásul kritikus helyzetben igyekszik az út jó oldalán tartani az autót, nehogy a szembe sávba tévedjen a megszeppent utas.

Michiel van Ratingen, az Euro NCAP főtitkára szerint jó látni, hogy a gyártók sikerrel veszik a szigorított tesztelés akadályait is. Az új vezetéstámogató rendszerek folyamatos ellenőrzése hozzájárul az önvezető járművek biztonságos kifejlesztéséhez és ezzel életeket ment a jelenben és a jövőben is.