Új korszak kezdődik a győri Audi gyárban

2018.07.24. 15:30

Kedden hivatalosan is beindult a villanymotorok sorozatgyártása az Audi Hungaria győri gyárában. Az Audi e-Tron hajtásláncába szánt egységek 8500 négyzetméteren készülnek moduláris eljárással. A több tízmillió eurós beruházás száz új munkahelyet hozott létre.

Az Audi első villanymotorjának gyártásához egy teljesen új, moduláris rendszert fejlesztettek. A megoldás lényege, hogy a hagyományos gyártósorok helyett munkaállomás-szigeteket alkalmaznak. Ennek köszönhetően szabadabb útvonalakon haladhatnak az egyes alkatrészek és szellősebbé válik a munkaterület, ami végső soron a hatékonyságot növeli. Az egyes állomások között vezető nélküli kisautók szállítják előre meghatározott rendben az alkatrészeket. Az új gyártási eljárás kialakításában és beüzemelésében részt vett a győri fejlesztőközpont is, ahol a villanymotor tervezése is részben zajlott.

Tavaly majdnem kétmillió belső égésű motort építettek a győri gyárban, 5400-at naponta. Ehhez képest a villanymotorok napi négyszázas darabszáma elenyészőnek tűnik, de az Audi tervei szerint ez fokozatosan nőni fog, és erre az új gyártósort is felkészítették. Az elektromos autók terjedésével az arány vélhetően tovább fog változni.