Continental: öt év és jönnek a pitypangból készült abroncsok

2018.07.26. 11:48

Évek óta dolgozik a pitypang nedvéből készíthető gumiabroncson a Continental, de úgy tűnik, már látják a sorozatgyártás kezdetét: öt év múlva jöhetnek végre a pitypangból gyártott gumik, mondják. Addig még kell némi fajtanemesítés. 

bte

Időről-időre jön valami hír a Continental régóta várt újdonságáról. Már három éve is rácsodálkoztunk, hogy komoly fejlesztést ölnek a projektbe, ami ha tényleg eljut a sorozatgyártásig, lényegesen környezetbarátabbá és egyszerűbbé tenné a gumiabroncs-gyártást. Az egész alapja a gyermekláncfű, amit a Wikipédia vonatkozó szócikke szerint sokféleképpen neveznek még, de a köznyelvben leginkább a pitypang a bevett; a Continental egész konkrétan az orosz pitypanggal, annak nedvével kísérletezik. A most bevett alapanyaggal, a kaucsukfa nedvével ugyanis az a baj, hogy a növény csak a trópusokon nő, így beszerzési helye korlátozott, ami egyrészt kiszolgáltatottá teszi a gyártókat a termelőknek, másrészt a nedvének utaztatása a nagy távolságok miatt nagy szennyezéssel jár. 

A Continental egyik érve a pitypang mellett, hogy gyorsan nő. A grafika szerint hétszer gyorsabban, mint a kaucsukfa
A Continental egyik érve a pitypang mellett, hogy gyorsan nő. A grafika szerint hétszer gyorsabban, mint a kaucsukfa

A kutatók azért döntöttek az orosz pitypang mellett, mert nedve nagy molekula tömegű gumit, vagyis hosszú láncú gumi molekulákat tartalmaz, melyek fontos alapanyagai számos gumiterméknek. Bár igénytelen növényről van szó, eddig még nem volt olyan stabil hozama, amely ipari szempontból előnyös lenne, ezért a nagy ipari hasznosítás előtt még hátra van a fajtanemesítés. Emiatt a Continental 35 millió eurót költ gumipitypang laboratóriumára.

A Continental kísérleti pitypang gumijai
A Continental kísérleti pitypang gumijai

A kutatók előtt álló egyik legfontosabb feladat a DNS-markerek fejlesztése, a magasabb gumitartalom elérése érdekében. A DNS-elemzéssel a szakemberek meg tudják állapítani, hogy egy adott palánta rendelkezik-e a kívánt tulajdonsággal, így segítve a kutatókat abban a döntésben, hogy melyik fajtával érdemes foglalkozni. Ha a tervek szerint haladnak a munkával, 2023-ra lehet piacon a pitypangból készült abroncs. 

A pitypangból készült guminak amúgy egész szép múltja van, a Szovjetunióban már a huszadik század elején foglalkoztak a növény ilyen hasznosításával. Erről bővebben a Wikin.