Itt a ráncfelvarrt kis Porsche-SUV

2018.07.26. 09:48

Bár két éve már megejtettek rajta egy apró frissítést, az idén négyéves Macan megkapta a menetrendszerinti, félidei ráncfelvarrást. Kínában mutatta be a Porsche a faceliftes crossover SUV-ját, amiből egyelőre nincs dízel, és könnyen lehet, hogy nem is lesz.

2014-ben jött ki a Porsche a Macannal, egy Cayenne alá pozicionált kis városi terepjáróval, ami egész bejött a piacnak: négy év alatt 350 ezer fogyott belőle, minden harmadikat Kínában vették. Érthető tehát, hogy a németek a kínai piacnak tettek egy gesztust, amikor szerdán Sanghajban megmutatták a világnak a ráncfelvarrt új Macant. 

A külsőn érdemes keresni az újításokat. Főleg a fenekén, hátul ugyanis kidobták az osztott lámpát és egy összefüggő csík lett belőle, ahogy azt sok márkatárson is ellőtte már a Porsche. Az orron a légbeömlőket szabták át, na meg van egy nem annyira látványos, mégis fontos változás: innentől a szériafelszereltség része a LED-fényszóró.

Vannak ilyenkor kötelező újítások, mint a négy új szín és az új felniszettek, de dolgoztak a belsőn is. Innentől egy tizenegy colos központi kijelző uralja a belteret a Macanban, és ha már azt megnyújtották, átalakították körülötte a szellőzőket is. Jöttek be még olyan extrák, mint az új GT sportkormány és egy levegőminőséget javító ionizátor, meg persze okosodtak a vezetést segítő rendszerek, például a 60 km/h-ig, azaz dugóban is használható asszisztens, ami nem csak a távolságot tartja, de kormányoz is. 

A négyhengeres alapmotort kicsit át kellett dolgozni a kibocsátási normák miatt, amivel lehet, hogy bukott pár lóerőt. Azon túl a háromliteres turbós, és a háromliteres ikerturbós V6-os benzinesek lesznek még a kínálatban. Dízelnek egyelőre semmi nyoma, a korábbi nyilatkozatok után meglepő is volna, ha később betennének egyet a katalógusba.