Jön az első Jaguarból fejlesztett Tata

2018.07.31. 16:32

Bár az idén már tíz éve, hogy a Jaguar és a Land Rover az indiai Tata tulajdona, most először készítenek saját autót a brit luxusautó-márkák műszaki megoldásait hasznosítva. Egyelőre csak egy előzetest tettek közzé az autóról, amelyben elárulták, hogy hogy mi lesz a neve.

A Tata Harriernek nevezné a típust, ami elég érdekes ötlet, nem is a jelentése miatt – jelenthet réti héját, kopót, vagy rablót is – hanem mert a Toyota kínál ugyanezen a néven egy hasonló méretű terepjárót. Így nehezen képzelhető el, hogy a japánok simán átengednék a nevet a Tatának.

Maga az autó egyébként nem lesz teljesen ismeretlen. A formaterv állítólag a tavasszal, Genfben bemutatott H5X tanulmány vonalvezetését követi majd, a műszaki alapokat pedig a Jaguar-Land Rover LR-MS/D8 platformja képezi. Ezt az olcsóbb modellekhez fejlesztették, és a Jaguar E-Pace-ből, valamint a Land Rover Discovery Sportból ismerhetjük. Amennyire tudni lehet, a motor is a britektől jön: várhatóan az Ingenium motorcsalád kétliteres, négyhengeres változatait használja majd a Tata is.

A Harrier nem az első próbálkozás a Tata részéről, hogy olyan modellt mutasson be, amely nem csak Indiában adható el, de hosszú ideje az első, amely többé-kevésbé komolynak tűnik. A cég jelenlegi kínálata ugyanis teljes egészében az indiai igényeket tükrözi: olcsó kisautókból, valamint masszív terepjárókból és pick-upokból áll, amelyek azonban sem műszaki színvonaluk, sem biztonsági megoldásaik alapján nem tűnnek alkalmasnak a világhódításra.