A Mercedes is küzd a spekulánsokkal

2018.08.03. 06:49

A Mercedesnél azt ígérik, hogy mindent megtesznek azok ellen, akik nyerészkednének a Project One példányain. Ám ez nem lesz egyszerű: egy ilyen autó túl nagy profitot ígér bárkinek, aki valamiképp hozzájutott egy foglaláshoz.

A legritkább autók jellegzetes problémája az autóüzérek felbukkanása: ahogy a keresett koncertjegyek, az autóritkaságok is sokkal több vásárlót vonzanak, mint ahány ilyen jármű készül. Így garantálható, hogy aki mégis hozzájut egyhez, bármilyen drágán is, haszonnal adhatja tovább. A gyártók persze igyekeznek küzdeni ez ellen, hiszen az a tény, hogy hetekkel az átvétel után már a használtpiacon van a szupersportkocsijuk akár többszörös felárral, nem feltétlen vet jó fényt a márkára.

A Mercedes Project One kiváló jelölt a spekulánsok számára: 275 példány készül belőle, egyenként 2,27 millió eurós áron. Formula-1-ből átemelt hajtásláncával, 350 km/h-s végsebességével és elegáns formájával pedig olyasmi, ami a sportkocsigyűjtőkben biztosan ellenálhatatlan vágyat ébreszt. Azon sem csodálkoznánk, ha a vételára többszöröséért is elvinnék, de német lapértesülések szerint az AMG felkészült: nem csak jogi eszközökkel igyekeznek akadályozni, hogy nyerészkedésre használják a remekművüket, de állítólag külön figyelik majd a piacot, nehogy valaki mégis megszegje a szerződés vonatkozó pontjait.

A Project One egyébként is olyan autó, amely gyári támogatás nélkül alig létezhet: az 1,6 literes, 11 000-es maximális fordulatszámú motor, amelyet eredetileg csupán néhány száz kilométer megtételére terveztek, 50 ezer kilométer után gyári felújításra szorul.