Trump: az alacsony fogyasztás öl

2018.08.03. 10:23

Egyértelmű, hogy mit akar az amerikai elnök és tanácsadói kara, de egyszerűen nincsenek mellette ésszerű indokok. Ám ez láthatóan nem okoz gondot, az amerikai elnök megelégszik ésszerűtlenekkel is.

ustraffic

Azt mondják ugyanis, hogy az autók fogyasztásának csökkenése miatt az emberek többet autóznának, így nőne a súlyos és halálos balesetek bekövetkezésének esélye. Ez az egyik fő érv, ami miatt úgy döntöttek, befagyasztják a Barack Obama idején elrendelt fogyasztási átlag-csökkentést.

A korábbi elképzelés szerint évente csökkent volna az autógyártóktól elvárt fogyasztási átlag, míg 2025-ben el nem éri az 54,5 mérföld/gallont, azaz kb. 4,3 liter/100 km-t. Ehhez képest Trump most azt javasolja, hogy a 2020-ra előirányzott szinten, 37 mérföld/gallonnál (6,7 liter/100 km) fagyasszák be az állami fogyasztási korlátozást.

Egy ilyen lépésnek számos következménye lenne, bár hogy Trump miféle előnyöket vár, az még nem egyértelmű. A leghihetőbb indok talán az, hogy az autók árának jelentős emelkedését szeretnék így meggátolni: a fogyasztás csökkentésére fordított fejlesztési költséget nyilván a vevő fizetné, és emiatt becslések szerint olyan 2300 dollárral, vagyis durván 640 ezer forinttal nőnének az autóárak. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy egyszerűen az olajtársaságok forgalmát próbálná az elnök magasabban tartani. Ez utóbbira alkalmasnak is tűnik az intézkedés: becslések szerint az Egyesült Államok olajfogyasztása durván napi félmillió hordó olajjal lesz magasabb egy ilyen intézkedéstől naponta a 2030-as évekre.

A javaslat mintegy mellesleg megvonná a tagállamoktól a jogot, hogy maguk szigorúbb szabályozást vezessenek be saját területükön. Ez elsősorban Kalifornia számára probléma, ahol 1975 óta szigorúbb emissziós előírások érvényesek, mint szövetségi szinten, illetve azokat az államokat, amelyek néhány éve maguk is bevezették a kaliforniai normákat. Ez utóbbi ügyet Kalifornia kormánya valószínűleg bíróság elé viszi.

Úgy néz ki, Trump javaslatát egyelőre csak a demokrata képviselők és szenátorok bírálták, és ők sem túl élesen, azaz mivel mindkét ház republikánus többségű, jó esély van rá, hogy az elnök javaslatából az év végére törvény legyen.