Kétéltű autót készítene a versenyautó-specialista

2018.08.07. 14:38

Az elmúlt évtizedek talán legismertebb versenyautó-építő cége a Prodrive. Számukra a Subaru raliautóinak kifejlesztése jelentette a sikeres kezdést, de azóta készítettek fel Ferrarikat és Aston Martinokat a Le Mans-i 24 órásra, és Renault Mégane-t túrakocsi-versenyzésre. Most azonban valami egész mással kezdett foglalkozni a cég, legalábbis David Richards, a cég elnöke szerint: úszóképes autót készítenének, 150 ezer font – olyan 53 millió forint – körüli áron.

Az ötlet állítólag Richardstól ered, aki nemrég vásárolt magának egy Watercar Panther nevű kétéltű autót. Eredetileg az amerikai típust szerette volna Európába importálni, de kiderült, hogy az itteni típusvizsga megszerzése a Jeep-fazonú, V6-os benzinmotorral kínált modell számára leküzdhetetlen akadályokba ütközik. „Most megpróbáljuk megcsinálni a sajátunkat. Néhány fiatal mérnököt ráállítottunk a témára, és izgatottan várjuk az eredményeket.” - nyilatkozta Richards a brit Autocarnak.

Magáról a kétéltű autóról annyit mondott, hogy a 150 ezer font körül lehet az ára, és valószínűleg dízelmotorral kínálják majd. „Nyomatékra van szükség, azaz egy turbódízel tökéletes lesz bele.” Emellett beszélt a problémákról is, amelyek a feljesztés kezdetén már felmerültek: a lényeg, hogy egy ilyen, többcélú jármű mindenképp kompromisszumos megoldás, sem autónak, sem hajónak nem lehet tökéletes. Már a mérettel elkezdődnek a bajok: Richards szerint ha túl rövid a test, akkor hajónak lesz csapnivaló a végeredmény, ha túl hosszú, akkor viszont autónak lesz alkalmatlan. A Watercarral végzett próbák egyébként azt mutatták, hogy a kétéltű jármű legkevésbé erős hullámverésben érzi magát jól, sima vízben jól boldogul.

Az amerikai cég Panther típusa egyébként egész használható kompromisszumnak tűnik: 3,7 literes, 305 lóerős Honda V6-os hajtja az 1,34 tonnás gépet, amely vízen nem is olyan lassú, elérheti a 72 km/h-t, legfeljebb a 137 km/h-s szárazföldi végsebessége okozhat csalódást, bár valószínű, hogy erre is biztonsági szempontból lehet szükség, és nem azért, mert a teljesítmény nem enged többet.

Kétéltű autókat régóta fejlesztenek, de néhány katonai járművön kívül kevés akad, amely nagyobb sorozatban készülne. És ennek csak részben okozója a kis szérianagyság, és a vele járó magas ár: a kétéltű tervezése és gyártása több, igen nehezen megoldható műszaki problémát is felvet, a motor megfelelő hűtésétől a kerekek vízben tapasztalható nagy közegellenállásán át a belső tér megfelelő szigeteléséig, amikre egységes, igazán jó megoldás nem igazán született még.