A Suzuki és a Mazda is csalt az emissziós és fogyasztási teszteken

2018.08.10. 00:03

Szabálytalanul végezte új járművei fogyasztási- és emissziósérték-tesztelését a Suzuki és Mazda, derítette ki a japán közlekedési minisztérium egy friss vizsgálata. Egyelőre csak rosszul végzett mérésekről tudni, ettől még könnyen lehet, hogy az érintett gyártók autói, motorjai tartják az előírt határértékeket. A Yamaha is belekerült az európai piacot vélhetőleg nem érintő ügybe.

ntr

A japán közlekedési minisztérium a múlt hónapban kötelezett 23 autó- és motorkerékpárgyártó céget a minőségellenőrzési eljárások felülvizsgálatára azt követően, hogy a Nissan Motor Co. és a Subaru Corp. autógyárak beismerték, valótlan üzemanyag fogyasztási és emissziós adatokat adtak meg egyes gyártmányaiknál. A felülvizsgálat során a minisztérium megállapította, hogy a Suzuki, a Mazda és a Yamaha egyes esetekben úgy adott meg emissziós és fogyasztási adatokat, hogy bizonyos mérési paraméterek, például a sebesség nem voltak a tesztelési követelmények szerint beállítva.

g7.hu úgy tudja, leginkább a Suzukit érinti a csalás, ugyanis a három japán üzemében gyártott járművek közel felét nem megfelelő módon tesztelte, míg ez az arány a Mazdánál csak négy a Yamahánál pedig két százalék. "Valótlan adatokat nem adtunk meg ugyan, de ezzel együtt is súlyos problémát jelent, hogy a járművek ilyen nagy számánál végeztük el helytelenül a méréseket. Nagyon komolyan vesszük a történteket" - mondta Szuzuki Tosihiró (Toshihiro Suzuki) a Suzuki elnöke Tokióban sajtókonferencián, hozzátéve, hogy személyesen fogja irányítani a hasonló esetek megelőzésére szolgáló intézkedések kidolgozását. Elmondta: az alkalmazottak hiányos képzése és a munkahelyi vezetők személyes ellenőrzéseinek az elmaradása vezetett a szabálytalan mérésekhez.

Szuzuki Tosihiro, a Suzuki elnöke (jobbra) meghajol a cég szabálytalan gyári tesztelései kapcsán tartott sajtótájékoztatón Tokióban
Szuzuki Tosihiro, a Suzuki elnöke (jobbra) meghajol a cég szabálytalan gyári tesztelései kapcsán tartott sajtótájékoztatón Tokióban

A Yamaha Motor vezérigazgató-alelnöke, Vatanabe Kacuaki (Katsuaki Watanabe) közölte, hogy a cég vezetésének és a minőségellenőrzési osztályának nem volt tudomása arról, hogy a fogyasztási tesztek mérési eredményei olyan mértékben szóródnak, ami már a tesztek megismétlését követelte volna meg. "Nem voltunk a tudatában annak, hogy bármit is rosszul csináltunk volna" - jelentette ki Tokióban tartott sajtótájékoztatón, bocsánatot kérve a törvény által megkövetelt mérési eljárás alkalmazásának elmulasztásáért.

A Suzuki, a Mazda és a Yamaha bejelentették, hogy megelőző intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy a mérési hiányosságok ne ismétlődhessenek meg többé. Új készülékek beszerzésével akadályozzák meg például, hogy a mérést végző személyzet változtatni tudjon a paramétereken. A minisztérium pedig bejelentette, hogy a mérési eredmények archiválására és az adatok módosítását kizáró intézkedések meghozatalára kötelezi majd a járműgyártó vállalatokat.

A három járműgyártó cég részvénye gyengült csütörtökön a tokiói tőzsdén a bejelentést követően: a Suzuki hat százalékkal, a Yamaha négy és fél százalékkal, a Mazda közel másfél százalékkal esett.