Ross Brawn: Nincs akadálya, hogy a Formula-1 is elektromos legyen

2018.08.10. 18:25

Naiv gondolat volna azt hinni, hogy a formulaautózás csúcsát, a Formula-1-et valamiféle burok védené a villanyosítástól. Ha az élet úgy hozza, akár már a következő tíz évben száz százalékban elektromos lehet – mondja a sorozat sportszakmai igazgatója, Ross Brawn.

Ross Brawn a 2014-es MAN TT-n, Guld Peti fotóján
Ross Brawn a 2014-es MAN TT-n, Guld Peti fotóján

Ross Brawn nem új fiú az autóversenyzés világában. A 63 éves brit üzletember/mérnök 1976 óta tölt be ilyen-olyan pozíciókat a Formula-1-ben. Sok csapatot megjárt tervezőként, a kilencvenes években a Benettont, a kora kétezres években a Ferrarit segítette világbajnoki címekhez, 2009-ben pedig saját csapatát, a nevét viselő Brawn GP-t is világbajnoki címig vitte. Ez a sokat látott zseni január óta egészen más pozícióban van jelen sorozatban, az F1 Fan Voice-nak már sportszakmai igazgatójaként nyilatkozott érdekeseket a napokban a Formula-1 jövőjéről.

A decemberben induló új Formula-E szezonra sokat változnak az autók, az eddig kicsit béna, visszafogott stílus után jönnek a karakteresebb idomok. A BMW FE-autója például ilyen lesz
A decemberben induló új Formula-E szezonra sokat változnak az autók, az eddig kicsit béna, visszafogott stílus után jönnek a karakteresebb idomok. A BMW FE-autója például ilyen lesz

A beszélgetés során előjött a négy éve indított villany-formulaautós sorozat, a pilóták, nézők és autógyártók között is egyre népszerűbb Formula-E. Brawn szerint el kell ismerni, amit az elektromos sorozat elért, de nem érdemes összehasonlítani a Formula-1-gyel. Vonzerőben és rajongók számában még mindig messze le van maradva, egyelőre az autók sem túl gyorsak, az egész nagyon az elején jár, de ebből még kár lenne azt levonni, hogy a villanyos formulaautózás nem jó irány. Brawn legalábbis úgy beszélt róla, mint ami belátható időn belül az F1-be is elérhet.

Nem gondolom, hogy a Formula-1 örökre belső égésű motorokhoz lenne kötve; ki tudja, hol leszünk tíz év múlva... Ha öt-tíz év múlva szükségét érezzük, hogy teljesen újféle motort használjuk, meg fogjuk lépni. ...nincs semmi akadálya, hogy a jövőben elektromosak legyenek a Formula-1-es autók. 

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.