Oroszországban épít gyárat a Great Wall

2018.08.17. 06:05

A kínai autóipar már több alkalommal megpróbált kitörni a hazai piacról, eddig kevés sikerrel. A Great Wall például Bulgáriában próbált európai bázist létesíteni, de sem az időzítés, sem a partnerek nem bizonyultak megfelelőnek. Ám az elsősorban terepjáróiról és pickupjairól ismert cég nem adja fel ilyen könnyen: most Oroszországban igyekszik megvetni a lábát.

Már meg is kezdődött a gyárépítés, a Tula régióban, az Uzlovaja ipari parkban vásároltak meg egy bő kétszáz hektáros területet, ahol elvileg már jövőre beindulhat a termelés. A tervek szerint mintegy 2500 munkahelyet teremtenének, és félmilliárd dollár befektetéssel olyan telephelyet hoznának létre, ahol akár évi 150 ezer autót is előállíthatnak. A termelés a tervek szerint a Haval H6 típussal kezdődik majd, egy közepes méretű szabadidő-autóval, de ezt nyilván több más típus követi majd.

Mindezt persze akkor lesz érdemes elhinni, ha már bekövetkezett, hisz már annak is négy éve, hogy beszámoltunk a bulgáriai gyárral kapcsolatos nagyszabású tervekről, amikből aztán semmi sem valósult meg, olyannyira, hogy 2017-ben csődbe is jutott az ottani üzem.