Nem érdemes Teslát lopni a statisztikák szerint

2018.08.20. 13:18

Alig lopják a Teslákat az USA-ban, de még az a kevés is szinte mind megkerült, amit mégis. Érdekes számokat közölt autótolvajok Teslához való viszonyáról egy autólopásokkal foglalkozó amerikai intézet.

tesla-model-s-brake-repair-4a

139 az NICB nyilvántartása szerint 2011 óta ennyi Teslát loptak az USA-ban, ami még úgy is meglepően alacsony szám, hogy a kaliforniai autógyártó éppen csak túl van háromszázezredik legyártott autóján. Az látszik a kiadott statisztikán is, hogy a lopások száma nyilván azzal együtt emelkedik, ahogy egyre több autója került az utakra a Teslának, de nem is a még így is alacsony lopásszám az igazán érdekes, hanem a megkerülési arány.  

Pirossal a lopott autók száma az adott évben, feketével a megkerültek száma
Pirossal a lopott autók száma az adott évben, feketével a megkerültek száma

Igen, a 139 ellopott Teslából mindössze három nem került meg az USA-ban hét év alatt, ami 98 százalékos fellelési arányt jelent. Az országos átlag amúgy 58,4 százalék. Az autólopás Amerikában közel hatmilliárd dolláros üzlet, az NHTSA adatai szerint évi 750 ezer autót lopnak el az USA-ban, a leglopottabb autók listáját pedig két Honda, az Accord és a Civic vezetik az országban.

Miért lopnak ilyen kevés Teslát? Új prémiumautókról van szó szigorú szervizháttérrel, egyelőre nem szokás maszekban szerelgetni, azaz az alkatrészeknek gyakorlatilag nulla a feketepiaca. És miért találják meg ilyen jó aránnyal, amiket ellopnak? Valószínű a profi tolvajok eleve hozzá sem szagolnak, az a pár amatőr pedig, aki így vagy úgy, de ellop egyet, hamar rájön, hogy nem fenntartható hosszú távon egy lopott Teslával együtt élni. A szoftverfrissítések, a Tesla saját töltőinek látogatásai, a szervizlátogatások mind olyan alkalmak, ahol kibukna, hogy lopott az autó, márpedig ezeket nehéz elkerülni. 

Frissítés: Egy fontos szempont kimaradt, az pedig az aktív GPS nyomkövetés. Egy volt alkalmazott írta a hírhez mailben, hogy egy lopás annyira rövid életű, hogy kb. aznap meglesz az autó, kivéve ha föld alatt vagy árnyékolva van. A tulaj a saját app-jéről követheti az autót és ha kell, a Tesla is besegíthet megfelelő rendőrségi eljárás mellett. Ergó live nézed a tolvajt a telefonod Google Maps-én a rendőrök autójában miközben mentek utána.