Új motorral pörgetné fel a villanyfurgonozást a Bosch

2018.08.21. 06:48

A Bosch sem akar kimaradni a bővülő villanyfurgonos piacból, annyira nem, hogy az óriásvállalat egy új saját építésű villanymotorral menne rá a fuvarozó piacra. Akár 7,5 tonnás teherbírású járművekhez is jó lehet majd a jövőre várható hajtásuk, az eCity.

Bár a kamionos teherszállításban is vannak óvatos és kevésbé óvatos villanyos próbálkozások, egyelőre nem tűnik közelinek, hogy a nagy kamionos szállítmányozó cégek mind villanyra váltsanak. A városi áruszállításban ellenben nagy rá az esély, hogy az elektromos járműveké a közeljövő. Itt kis távokról van szó, javarészt sűrűn lakott utakon, ahol fontos szempont a nulla lokális károsanyag-kibocsátás.

Nem véletlen, hogy a német posta, a Deutsche Post DHL is ebbe az irányba bővíti flottáját: nemrég kezdték el egy Ford Transit-alapú villanyfurgon rendszeresítését, és ezernél is több Streetscootert állítottak már szolgálatba a kisebb terhekhez. Utóbbiban is már egy Bosch-fejlesztésű villanyhajtás szolgál, de a Boschnak az a jelek szerint nem elég, a villanyos fuvarozókat egy eCity nevű új hajtással is megkínálnák.   

Az eCity-ről nem sok konkrétumot árultak el, a látványterveken kívül annyit hoztak eddig nyilvánosságra, hogy jövőre jönnek ki vele és hogy akár 7,5 tonna teherbírású kisteherautókhoz is használható lesz. Valószínű a kisebb gyártók örülnek majd igazán, akiknek amúgy nincs kedvük vagy pénzük egy ilyen rétegpiac számára villanyhajtást fejleszteni. A szemétszállítóktól a postacégekig széles a kínálat a lehetséges ügyfelekből.