Salaff C2: Lambó különös ruhában

2018.08.23. 15:18

Nem gyakori, hogy egy formatervező saját márka alapításával próbálkozik, de nem is példátlan. Ken Okuyama és Henrik Fisker neve márkanévként is beválni látszik, és most egy harmadik formatervező, az amerikai Carlos Salaff készül ugyanerre az útra lépni, aki korábban a Mazda formatervező részlegénél dolgozott.

Első önálló alkotása a C2 lesz, amely egy Lamborghini Gallardo műszaki alapjaira épül, és feltűnő, hogy mennyire nem emlékeztet sem az eredeti autóra, sem Salaff korábbi munkáira. A tervező nevéhez fűződik ugyanis a 2007-es Mazda Furai, amely egy drámai külsejű versenyautónak tűnt, bár nem volt több egyszerű stílustanulmánynál. A C2 látványosan szakít a hagyományos esztétikai értékekkel, ha valamire, hát talán 70-es évekből származó dizájn-bútorokra emlékeztet kompromisszummentesen szögletes orrával, a hátsó ablak helyét elfoglaló elnyújtott hatszög-mintával és a látszólag véletlenszerűen elhelyezett légbeömlőkkel az oldalán.

Salaff nyilván arra számít, hogy az értő közönségben akadnak majd néhányan, akik értékelik majd a szokványos arányoktól és formáktól való ilyen mértékű elszakadást, sőt, meglátják az autóban a lehetséges befektetést. Épp ezért a premiert a Pebble Beach Concours d'Elegance-ra időzítette, hisz ezen a rendezvényen fordul elő négyzetméterenként a legtöbb autóbolond milliárdos, azaz pont az a fajta ember, amilyenre a folytatáshoz szükség lenne.