Hivatalosan Phil Hill Ferrarija a legdrágább

2018.08.27. 16:41

A pletykák szerint ugyan volt már közel kétszer ilyen drága példány is, de az a 250 GTO-t zárt ajtók mögött cserélt gazdát. Ez az 1962-es példány viszont, amely kétszer nyerte meg a Targa Floriót, hivatalos aukción, ismert összegért cserélt gazdát. A vételár 48,4 millió dollár, azaz nagyjából 13 milliárd 468 millió forint volt.

A régi sportkocsik, sőt, a Ferrarik között is példátlan, ami a 250 GTO-val az elmúlt évek során történt: a kivételesen elegáns és sikeres típus ára az egekbe szökött, mivel lényegében beszerezhetetlenné vált: mind a 36 példányról lehet tudni, hogy ki birtokolja épp, és szinte kihalásos alapon lehet hozzájutni egy-egy példányhoz. Ezt a konkrét példányt, a 3413 GT-t 1961 F1-es világbajnoka, Phil Hill vezette az 1962-es Targa Florión, majd még ugyanebben a szezonban egy privát versenyzőhöz került, és a tíz versenyből, amelyen elindították, kilencen győztek vele, egyen pedig második lett. A következő két évben újabb tulajdonosa lett, és kétszer nyerte meg a kategóriáját a Targa Florión. A jelenlegi, Series II karosszéria utólag került rá, 1964-ben, a Carrozzeria Scaglietti műhelyben.

A jelenlegi tulajdonosa, Dr. Greg Whitten, a Microsoft egykori vezető szoftverfejlesztője még 2000-ben tett szert rá, és most szentimentálisan búcsúzott méregdrága sportkocsijától. „A közös kalandunk a GTO-val most véget ér, de izgatottan várom, hogy láthassam, új tulajdonosának mennyi örömet szerez majd. Számtalan túlzónak tűnő jelzőt hallhatott már az autóról, de ha beül a volán mögé, megtapasztalhatja, hogy ezek mindegyike igaz.” - mondta.

Az egyértelmű, hogy nem ez a világ legdrágább autója, bár az is egy Ferrari 250 GTO, a 4153 GT jelzésű példány. Azért a nyár elején adtak 70 millió dollár körüli összeget, bár hallottunk ennél is nagyobb számot – biztosat senki nem tud. Ám úgy néz ki, a jelenlegi tulajdonosok biztonságban tudhatják a befektetésüket: a GTO bőven az inflációt meghaladó ütemben drágul, és ha eladnák, rögtön megindul egymás taposása azok között, akik még nem jutottak hozzá egyhez, bár a pénzük és a szándék meglenne hozzá.